Hlavní témata a nadpisy v článku

  • Úvahy při přípravě na mimořádné události
  • Potřeby vody
  • Výběr potravin
  • Strategie skladování
  • Kde je skladovat
  • Vaření bez elektřiny
  • Alternativní zdroje vaření
  • Zkažené potraviny
  • Doporučené nouzové potraviny:

Zdroje bílkovin

  • arašídové máslo a další ořechová másla
  • masové a rybí konzervy (lančmít, kuřecí maso, tuňák, losos, sardinky)
  • sušené hovězí maso a sušené maso
  • fazole a luštěniny v plechovkách (včetně smažených fazolí)

Meals-Ready-to-Eat – „jídlo připravené ke konzumaci“

  • konzervované polévky, dušené maso a chilli
  • instantní jídla (makaróny se sýrem, ramen)
  • Instantní bramborová kaše

Obiloviny a základní potraviny

  • rýže a těstoviny
  • ovesné vločky a snídaňové cereálie
  • krekry a chipsy
  • sušené fazole, čočka a cizrna

Ovoce a zelenina

  • konzervované ovoce a zelenina
  • sušené ovoce
  • konzervovaná rajčata a rajčatová omáčka

Nápoje a koření

  • sušené mléko
  • ovocné šťávy (balené, konzervované nebo v prášku)
  • káva, čaj, horká čokoláda
  • sůl, pepř, koření, horká omáčka

Pohodlné potraviny

  • med, marmeláda a džem
  • směs a müsli tyčinky
  • čokoláda, bonbony a další oblíbené pochutiny (pro zlepšení morálky)

Chyby, kterých se dopustíte při přípravě na mimořádnou událost, vás mohou přijít draho, až k ní dojde. Brigman se s vámi podělí o některé časté nástrahy:

  • Skladování potravin, které se obtížně připravují nebo nejsou oblíbené.
  • Nedostatečné uzavření potravin po každém použití
  • Neukládání potravin do vzduchotěsných nádob, které je chrání před zkažením.
  • Nekontrolování dat a přítomnost prošlých/špatných potravin v nouzové výbavě.
  • Skladování příliš mnoha potravin tzv. comfort food (jídlo, které někomu poskytuje nostalgickou nebo sentimentální hodnotu) a málo potravin bohatých na živiny.

„Výživové potřeby vašeho těla se během nouzové situace nemění, takže stále musíte plánovat, abyste zajistili dostatečnou výživu,“ řekl Brigman.

Zdroje

Základní informace, jak postupovat v případě ohrožení, najdete na stránkách Ministerstva vnitra a některé obce je také uvádějí na svých oficiálních stránkách.

Závěrečné myšlenky

Autorka: Emma Suttie - přečtěte si raději celý článek.