Hlavní témata a nadpisy v článku
- Úvahy při přípravě na mimořádné události
- Potřeby vody
- Výběr potravin
- Strategie skladování
- Kde je skladovat
- Vaření bez elektřiny
- Alternativní zdroje vaření
- Zkažené potraviny
- Doporučené nouzové potraviny:
Zdroje bílkovin
- arašídové máslo a další ořechová másla
- masové a rybí konzervy (lančmít, kuřecí maso, tuňák, losos, sardinky)
- sušené hovězí maso a sušené maso
- fazole a luštěniny v plechovkách (včetně smažených fazolí)
Meals-Ready-to-Eat – „jídlo připravené ke konzumaci“
- konzervované polévky, dušené maso a chilli
- instantní jídla (makaróny se sýrem, ramen)
- Instantní bramborová kaše
Obiloviny a základní potraviny
- rýže a těstoviny
- ovesné vločky a snídaňové cereálie
- krekry a chipsy
- sušené fazole, čočka a cizrna
Ovoce a zelenina
- konzervované ovoce a zelenina
- sušené ovoce
- konzervovaná rajčata a rajčatová omáčka
Nápoje a koření
- sušené mléko
- ovocné šťávy (balené, konzervované nebo v prášku)
- káva, čaj, horká čokoláda
- sůl, pepř, koření, horká omáčka
Pohodlné potraviny
- med, marmeláda a džem
- směs a müsli tyčinky
- čokoláda, bonbony a další oblíbené pochutiny (pro zlepšení morálky)
Chyby, kterých se dopustíte při přípravě na mimořádnou událost, vás mohou přijít draho, až k ní dojde. Brigman se s vámi podělí o některé časté nástrahy:
- Skladování potravin, které se obtížně připravují nebo nejsou oblíbené.
- Nedostatečné uzavření potravin po každém použití
- Neukládání potravin do vzduchotěsných nádob, které je chrání před zkažením.
- Nekontrolování dat a přítomnost prošlých/špatných potravin v nouzové výbavě.
- Skladování příliš mnoha potravin tzv. comfort food (jídlo, které někomu poskytuje nostalgickou nebo sentimentální hodnotu) a málo potravin bohatých na živiny.
„Výživové potřeby vašeho těla se během nouzové situace nemění, takže stále musíte plánovat, abyste zajistili dostatečnou výživu,“ řekl Brigman.
Zdroje
Základní informace, jak postupovat v případě ohrožení, najdete na stránkách Ministerstva vnitra a některé obce je také uvádějí na svých oficiálních stránkách.
Závěrečné myšlenky
Autorka: Emma Suttie - přečtěte si raději celý článek.